top of page

Blåklintsvatten, tips på enkla blomster och en gammal liten dörr.

Började skriva detta inlägg i går, lyssnade på inredningspodden med Mari Strenghielm fick liksom massa idéer när jag satt där och lyssnade. Kom på att jag måste springa upp på vinden och kolla om det inte stod en gammal liten dörr och skräpade, en sån som skulle passa perfekt till vårt nya fläktskåp i köket. Har liksom levt utan fläktbelysning i ett halvår och tänker att hittar jag en dörr som förenklar så får Johan eld i baken och fixar på momangen. I varje fall stod den där, täckt med masonit, dammig men fin som attan, så nu är det uppe till bevis om det blir på momangen:)



Nu tillbaka till blomsterna, de där enkla som inte kräver någonting alls av dig, eller? Önskar att jag kunde komma med en snilleblixt som gjorde att de blomstrade där ute, utan att din tid försvann. Men om jag ska försöka tipsa om några enkla sorter så börjar jag med att det ska var lätt att hitta fröerna och att man inte behöver hänga på låset till fröfirmornas öppnande i Januari. Tänker även att de ska var lätta att så och att det ska gå att kasta ut när andan faller sådär i Maj när jorden har blitt varm.



Vi börjar med Klint som finns i färgställningar som rosa, blå, vit till mörkt burgundy, den hör till korgblommiga växter och kallas "Bleuet" längre ner i Europa, bara det liksom! Man kan göra blåklintsvatten som tar bort allmänt trötta ögon, gäller då grundsorten blåklint men vem vill inte ha en flaska blåklintsvatten i badrummet som dessutom får en att se pigg ut. Den är lätt att få tag på och den funkar väldigt bra att vinterså. Alltså att man i Februari fyller upp en låda ( kan vara en gammal godislåda, tomattråg eller annan bra låda) som man borrar lufthål i på kanterna längst upp mot locket. Fyll på med vanlig jord, lägg ett tunt lager såjord längst upp, det ska mäta ungefär 5- 6 cm. Sen strör man ut fröerna över ytan täcker tunt med jord och trycker till. Sen åker lådorna ut i kylan, är det snö så vattna på litegrann och lägg sen på snö i lådorna. Täck lådorna med lock och placera ute på ett ställe där solen inte når dem. Här finns det massa bra info hos Skillnadens Trädgård och Sofia på Mokkasin har också skrivit ett bra inlägg om detta. Att mylla ned frön och direktså funkar också alldeles utmärkt när det kommer till Klint. Klint står sig bra i vas och håller fint i buketter, är som små utropstecken och ger det där lilla extra till en bunt och de är verkligen fina som torkade.



Sen har vi Vallmo, den är också lätt att få tag på och finns i många olika färger, här tänker jag på kornvallmon som finns på de flesta fröfirmor och är enkla som tusan att få upp! Det bästa är att har man en gång planterat vallmo i sin trädgård så har man den för alltid, kräver liksom ingeting året därpå, man har helt enkelt vallmo på alla möjliga och omöjliga ställen, härligt ju! Ovesparadis på instagram bjuder på de vackraste av bilder av vallmo, om man vill bli ännu mer sugen på att ha vallmo i sin trädgård. Jag har testat att vinterså men de blir så små och gängliga och är svåra att plantera om, alltså tar tid! Så vallmo myllar man ner i jorden i Maj på en ogräsfri yta, går att kasta ut bland ogräs också men det är större risk att fröna kvävs av ogräset. Mylla alltså ned och kolla till med jämna mellanrum eller glöm bort och låt naturen sköta sitt. Vallmo brukar tappa sina kronblad lagom tills man räcker över buketten till värdinnan, då de singlar ned lite tjusigt på trappan. Men fröställningarna håller i massa veckor och är fina som torkade.



Dahlior från frö, här kommer tjatet igen, men alltså en så fruktansvärt enkel blomma att odla och förså. Dahlior hör också till Korgblommiga växter och är uppkallad efter en svensk vid namn Anders Dahl, botaniker och biolog, bara det gör att jag känner att jag måste ha Dahlior i min trädgård. Så vill man förså litegrann på sin fönsterbräda är Dahlior exemplariska. De tar sig snabbt och blir robusta plantor som är enkla att plantera om och kräver endast några kapningar för att buska till sig. Kommer i alla möjliga underbara färger och former, alltid lite mer enkla än de man odlar från knöl, men absolut alldeles ljuvliga än då. De blir stora och tar plats ute i rabatten och man blir på riktigt lycklig av att se dem. Här kan man läsa mer "tjat" om frösådda Dahlior. Dahlior har inte super lång hållbarhet i vas och de frösådda tycks hålla lite kortare än de fluffiga från knöl, men väl värt att ha i sin trädgård åndå!



Sen har vi ju såklart Krasse, den där ljuvliga som växer i Claude Monet's trädgård slingrar sig ut på gångarna och man önskar innerligt att man hade en portalgång på sisådär 13 meter alldeles översållad av Krasse, nästa jobb efter fläktskåpet! Krasse hör till familjen korsblommiga växter så som kål och kan därför gillas av vissa larver, men håll lite koll med ficklampan och klipp bort om du ser någon liten. De är enkla att förså på fönsterbrädan eller petas ned när jorden är varm där man vill ha den. Vacker som attan i vas, står inte i all evinnerlighet men tjusig i ungefär 3-4 dagar. Krasse i brudbukett måste vara bland de vackraste, alltså en stor bunt med slingrade krasse i handen när man gifter sig, gahh så underbart!



Ger mig för nu och tänker att det finns en hel radda kvar av blomster att odla, enkla, trixigt och ljuvliga, så det kommer mera helt enkelt. Men nu ska jag packa soilblockers till kunder, gå ut och pulsa i snön och njuta av sista helgen i Januari. Hej!

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page