top of page

Blomsterlök igen

Uppdaterat: 2 sep. 2020

Tänker att jag inte kan påminna er nog om att fråga efter ekologisk lök nu när ni är i gång med det stora blomsterlöksinköpen. Skulle kunna referera till hundratals artiklar om vad den kommersiella odlingen av blomsterlök har för påverkan på miljön och insekternas liv. Både där de drivs upp men även när de har planterats hemma i din rabatt. Det finns märkningar som finns till för att vi ska tänka att detta verkar vara ok.Som till exempel, MRS (Milieu Programs Sierteelt) det är en märkning som förekommer när det kommer till blomsterindustrin och blomsterlöks uppdrivning. Detta är från början en Nederländskt initiativ men som användas även internationellt, pågrund av den position som Nederländerna har när det kommer till blommor.


MPS har en hel rad med olika system för certifiering inom miljöarbete. Den märkning som rör blomsterindustrin heter MPS-ABC, här graderar man miljöarbetet på varje odling och A är högst för behövs 70-100 poäng, men det behövs bara 10 för att nå nivå C.


Företagen kan även bli MPS- registrerade utan att nå upp till den lägsta nivån. Det innebär att de behöver registrera sin användning och förbrukning av gödningsmedel, bekämpningsmedel, vatten och energi åtgång och redovisa vad man gör med sitt avfall.


Här kommer vi till det kluriga, man kan märka sina blommor/lökar med MPS utan att ens egentligen ha ett fullgott miljöarbete, klurigt värre om man är konsument.
Här har är det svårt, som konsument kan man inte bära hela ansvaret, men med information om hur odlingarna bedrivs tänker jag att det blir lättare. Jag vill med detta berätta för er att märkningar och registreringar inte alltid är det man tror att det är. Så ut och leta reda på eko lök, om man bestämmer sig att i år halvera sin konsumtion av kommersiell blomsterlök mot den ekologiska, så är det någonting gott och det för oss in på rätt väg. Vill man bli mer inspirerad och upplyst i frågor som rör insekter, humlor och bin gå in och googla på biologiprofessorn, författaren och humleexperten Dave Goulson, eller besök Natursidan för artiklar och en massa bra info.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page