top of page

Det var ju det här med morotsflugan och superkort om växelbruk!

Jag har odlat blomstermorot (Daucus carota 'dara') i tre säsonger, och jag har slarvat med mitt växelbruk, alltså det är att man inte har samma blomma på samma ställe flera år i rad, detta är extra viktigt när det kommer till vissa sorter. Väldigt många av de sorter jag gillar tillhör familjen flockblommiga växter, på latin Apiaceae. Jag har testat och har varit noga med att tillföra näring och gödsel varje år, men slarvat en aningen med växelbruket, eller slarvat en riktig massa faktiskt. Så förra året, attans vad små flugor jag hade! Så i år är jag stenhård med att bestämma vart blommorna ska sitta så att de inte hamnar på samma ställe som året innan. Jag älskar ju Flockblommiga växter så som Blomstermorot (Daucus carota`dara`) Tandpetarsilja (Ammi visnaga), Slöjsilja (Ammi majus), de är underbara fillers, alltså fyller upp buketten och ger ett mjukt och ljuvligt intryck. De är fina i alla stadier, alltså från knop till torkade. Mitt frikort i år till dessa blommor är att jag har fått ny mark som jag kan odla dessa på, för i min trädgård är de bannlysta i år.Vad är då växelbruk, Jo tänk att du har fyra bäddar där du ska ha fyra olika sorters sommarblommor. Blomstermorot, Zinnia, Rosenskära och Aster, turas då om varje år och flytta runt dessa så att de är tillbaka på samma ställe efter fyra år. Detta är extra viktigt vad jag har erfarit när det kommer till Flockblommiga växter och även Korgblommiga växter så som Aster, och Korsblommiga, som Lövkolja, dessa drar lättare till sig svampsjukdomar.Tillför nytt material i form av kompost, löv, skrufs och näring så som stall-kogödsel varje år. Jag viker ner mina blommor på hösten och låter dem vara, på våren lägger jag på ett lager till av hopkrattade löv, kogödsel och hönsgödsel, detta uppe på de nedvikta växterna. Att tillföra näring och material är ett sätt att se till att de har de så bra de bara kan ha det, detta gör att de klarar av att hålla skadedjur och sjukdommar borta bättre. Jag kommer även att testa att täcka mina flockblommiga växter med väv och speciellt i Maj -Juni, men jag tänker täcka i år ända fram till Augusti, bara för att vara på den säkra sidan, vill inte ha in dessa fripassagerare ett år till liksom! Hej!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page