top of page

Om ordet trädgård

Idag är är vi nördiga, efter en femte veckan av det vi inte vill nämna med namn (läs influensa) för vi är så utleda på detta. Så scannar jag nätet efter intressanta artiklar kring trädgård. Så är du en person som inte är av trädgårdsspets så bläddra snabbt vidare.


En trädgård och ordet trädgård, detta fantastiska ord som rymmer så mycket och samtidigt är av bara ett. Ordet trädgård inga böjelser eller vridningar utan bara med tillägg av S och ett ord, så som trädgårdsarbete, trädgårdskultur, trädgårdsmästare osv.

Så i denna tid av för mycket tid liggandes så snubblade jag över en FANTASTISK artikel från 1997. Artikeln som är skriven av Kjell Lundqvist som är och har varit en stor person i landskapsarkitekts gebitet.


Min anledning till just att jag letade efter artiklar inom detta ämne är att jag vill ha ett bättre ord på trädgårdsarbete än just trädgårdsarbete. Att få mylla ner händerna i jorden, sätta ett frö, skapa en miljö och plats för både vila och verk. Vill koppla bort ordet arbete eftersom att det skapa förväntningar och ersätta det med ett nytt ord som speglar vad det är att gör det där sakerna, så ett frö, mylla ner hönsgödsel, klippa en häck, stirra in i solen, vandra i sin trädgård, kratta löv, plantera, skörda och binda. Njuta av allt det oerhört vackra. Så i denna artikel av Kjell så hittar jag många intressanta och nya infallsvinklar. Som att pergola från början hette löffsaal så fint ju och ger även en känsla av vad det är man vill uppnå med pergolan.


Så ordet trädgård, trsgarper/trägarper/trägardher) som jag vill förändra och hitta en översättning från ordet gardening som är frikopplat från arbetet i den klassiska bemärkelsen för att få in en annan känsla. Får fundera lite mer över detta, medans jag inväntar våren och allt trädgårdsbruk, trädgårdsverk, löffsala?! In och läs artikeln om du vill ta del av något magiskt och hjälpa mig att hitta nya/ gamla ord och uttryck.


Slutar med en vers från 1400talet

vm al the godho träin ophiöggins hwa inginge tha j yrtagardhin älla trägard- hin ok vm al fructsamlico trän oprifwins mz rotom tha syntis trä- gardhin mykyt fwl.

Senaste inlägg

Visa alla

תגובה אחת


אורח
29 במרץ 2023

Trädgårdera ska jag göra i år ☺️

לייק
bottom of page