top of page

Rosenskäran och jag

Denna och jag är som ler och långhalm, säger man ens så! Vi kommer i varje fall riktigt bra överens, den får mitt hjärta att slå dubbelslag, överdådigheten och fluffet, som egentligen är alldeles för mycket för mitt sparsmakade jag, får mig ändå helt enkelt på fall varje gång. Att hitta bilder bland de mina på Rosenskäran var liksom inte svårt, finns ett helt gäng, hon är alltid med liksom. Rosenskäran blir mellan 40–120 cm hög och ibland högre, beroende på sort. Den trivs bäst i sol och den tål även att stå på riktigt gassiga ställen. Man ska inte gödsla Rosenskäran för mycket för då blir det på bekostnad av blommorna. De är enkla att förkultiverar i ett fönster och tycker om att stå på värmematta eller med elementvärme under sig, har märkt att de tar nästan dubbelt så lång tid för dem att gro utan undervärme.

Jag har testat många olika sätt att förkultivera denna, allt i från primadonna till enkelheten själv-blomman. Så här gör jag, jag vintersår alltid några lådor med de enkla sorterna i slutet av februari, ställer skuggigt och tar fram när det börjar gro i lådorna. Vilket beror på väder och värme, som kan vara väldigt olika på olika ställen i detta avlånga land. Förra året började de vintersådda att gro i Mars, men sen när kylan kom tillbaka i April så frös de, attans slarvig liksom. Gäller alltså att vara uppmärksam på vintersådderna, inte vara lika tankspridd som mig :).


Som sagt, alltid med liksom! Ovan är det Cosmos bipinnatus "Cosimo collarete" , Cosmos bipinnatus Purity Sensation och Cosmos, Cosmos bipinnatus Double Click Cranberries.Dessa fluffiga kjolar som sagt, de är ju helt fantastiska!! Jag förkultiverar även inne på värmematta och i fönster med elementvärme under, de sådderna brukar ske från 20 mars till 7 April, med någon dag hit eller dit. Så fort de kommit upp en bit åker de ner i källaren med belysning och där får de stå tills jag ställer ut dem i tunneln vilket kan vara alltifrån 13 april till 13 Maj.Jag toppar dem alltid när de är har ca tre bladpar för att få dem att förgrena sig och ge mer blomster. Jag bor i Nyköping och har ca zon 3, så man får tänka på att bor man längre söderut, så kan man förkultiverar tidigare och länge norrut lite senare. De frösår sig lätt och kommer upp lite varstans i trädgården när man väl har släppt in dem.Som sagt bildkavalkaden fortsätter! Här på min axel är det med en gul sort, den heter Cosmos bippinnatus Lemonade som är citrongul.Men på fönsterbrädan i slutet av juli är hon nästan som allra bäst! Hej!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page