top of page

Favorit som doftar ljuvligt, kommer hela sommaren och står bra i vas och i rabatt.

Det var för fyra år sen som jag för första gången hade sommarflox i min odling. Då anande jag inte att hon skulle bli en favorit. Flox kommer i fler former och är mer känd som perenn, alltså flerårig. Här har vi höstfloxen, mossfloxen, krypflox, kuddflox mm, alla fina och tåliga för din perennrabatt. De sorter som är finast i snittblomrabatten är Phlox paniculata som är höstfloxen en perenn flox och Phlox durmmondii som är sommarfloxen den vi sår varje år i april. Båda är verkligen odlingsvärda i en snittblommsodling. I höstas så planterade jag ett gäng med höstflox och då sorten Alma Jansson, en gammal kultur sort som jag i förlängningen tänker ska bli ett bra bestånd att klippa av. När det kommer till sommarfloxen så har jag fallit för hela bunten och jag har provat de flesta. Både Cherry caramel, Cream brulee, Dulce de Leche, Sugar stars, Blushing bride. Jag gillar alla sorterna och de doftar ljuvligt en lagom söt doft men ändå fantastisk, lite liljekonvalj fast mycket blygsammare.

Jag sår mina i April två omgångar, första omgången i början av vecka 14 och den andra omgången i vecka 17. Den här passar bra att bredså i låda för att sen planteras om i mitten slutet av maj i en större kruka. då brukar de hamna i soilblockers och då i 4.an eller 5.an alt pluggbrätte quickpot 77 fåra lindbloms frö. Jag har även varit riktigt taskig och låtit dem stå kvar i sina lådor alldeles för länge och det funkar det med om man har det trångt. Lägg då ett lager med bra planteringsjord i botten av lådan och sen ett tunt lager såsord överst för att det ska finnas lite mera näring. När jag sätter ut dem så sätter jag dem relativt tätt, ca 15 cm och nätar dem för att de inte ska ligga överallt, vilket de annars gör. När man sätter dem tätt så tycker jag att de får en längre stjälklängd som att de tävlar om först till solensituation, bra för mig som vill ha långa stjälkar att ta av. De kan vara lite sega och klena i starten så där när man har planterat ut dem men ha tålamod och våga toppa in dem även som små och taniga, de kommer garanterat att ta sig och ge i mängder. Ni får dm om ni har fler frågor, har ingen bra kommentarsfunktion på min blogg.

Hej!


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page