top of page

Går det att leva på sin snittblomsodling?

Denna fråga är vanlig, det är många som frågar mig om det går att leva på att sälja blommor. Jag hade höga förväntningar för sex år den då vi startade vår odling som då låg mitt i staden. Vår vision och våra drömmar var nykära. Men vi förstod ganska snabbt att leva på en odling på 100kvm går inte. Nu har vi skalat upp och i och med det tror att det kommer gå lättare att få mer balans i in och ut i ekonomin. Vi har hela tiden drivit vår odling själva och bra haft hjälp av en snäll mamma som vattnat när vi varit bortresta under några dagar under högsäsongen. Vi har många gånger tänkt att vi ska ta hjälp av praktikanter= någon som kan hjälpa till när det behövs som mest i utbytte mot kunskap och erfarenhet, alt söka stöd av olika slag för att få in pengar och därav kunna jobba mera i odlingen.

Vårt först år!

Det har varit ett svårt beslut för oss eftersom att vi vill stå på egna ben och vara ärliga i att går det att få runt en odling och ta ut en lön. Vi har båda jobbat med annat på sidan men förra året så bestämde vi oss för att satsa ännu mer på vår trädgårdsbyrå, bygga ett trädgårdsföretag med snittblomodlingen som ett ben i företaget.Man får forma sitt egna och gräva där man står hur kan jag odla blommor på mitt sätt och hur får jag ihop ett företag som blir attraktivt och speglar mina egna drömmar och visioner. Om man tittar på alla oss som idag odlar blommor så gör vi nog alla på olika sätt för att få ihop det. Att vi vill och är envisa har vi gemensamt och sen hur vi löser det är totalt olika.


Jag tror att den här frågan kommer att vara lättare att svara på om några år. Vi måste komma ihåg att detta att odla blommor i Sverige är en ny branch som varit liten och anonym innan men nu har vuxit och blivit en våg i både sociala medier och i det kommersiella och hur den vågen kommer att landa vet vi inte än. Men det är en skillnad från när jag började, efterfrågan och intresset har ökat enormt de sista två åren, från att ha varit några få odlare till att bli en rörelse.


Har man frågor och undringar kring detta och vill dela erfarenheter och annat så finns det flera olika forum på F