top of page

Här kommer det där att gödsla, toppa och hur gör jag nu när mina plantor växt på sig inlägget.

Uppdaterat: 12 maj 2019

Nu är vi i början av Maj och efter en släng av högsommar, isvindor, hagel och hård blåst så har man sina bord och fönster fulla av småplantor som bara väntar på att få komma ut. Än är det ingen fara om de är små, ta det lugnt och känn ingen sorg. Jag har brätten, brickor och lådor som står och stampar och vill ha mer plats, näring och värme. Två av dessa kan jag ju hjälpa till med, skola om för att ge mer plats och därmed näring på köpet, eller att jag helt sonika vattnar ut ett bevattningsgödsel på mina småplantor. Frågorna haglar om gödsel så löp och köp boken Gödsel av Tina Råman, den är fantastisk! Här kan man även lyssna på en interjuv med denna fantastiska kvinna


Men, för att komma till vad jag använder så, SM algextrakt från Runåbergs de är en super-smoothie för din växter. Jag saxar ur deras egna text som beskriver det här enormt bra och tydligt.


Det leder till förbättrad struktur och tillgång på näring för växterna. Som i sin tur, om de duschats med algextrakt, har större avsöndring genom rötterna och förser därigenom bl.a. mycchorizasvampar med föda. De frigör i sin tur näringsämnen som växten kan utnyttja. SM 6 inverkar positivt både genom bladen och rötterna på allt ifrån äpple till squash. Motståndskraften och kvalitén förbättras allmänt. Alla bladväxter får en klarare, vackrare färg och hållbarheten under lagringen blir bättre.

Visst låter det fantastiskt? Vem vill inte ge sina växter och sin trädgård detta! Sen använder jag mig av pelletterat hönsgödsel utspätt i vatten, då tar man ca 5 deciliter hönsgödsel till ca 10 liter vatten, låt stå nån timme, rör runt och vattna sen ut, jag använder receptet som en riktlinje och höjer eller sänker nivån gödsel beroende på växt. Men odlar man i liten skala och känner sig lat kan man ta en nästan urdrucken mjölk hälla i vatten skaka om och vattna ut. Kanske inte lika mycket power men funkis och helt sant!


Nu tar vi fram den vassa saxen och klipper av de där fina topparna, längst upp där man ibland kan skymta små knoppar. Jag tyckte att detta var fruktansvärt svårt mitt första år som blomsterbonde, men nu kapar jag med nöje. Eftersom jag vet att det kommer att bli så bra! Här har vi Zinnia elegans benarys giant white/coral. De är sådda 20e april och har växt på sig fint. Zinnia växter på sig snabbt och jag har dem inne tills värmen håller sig bättre på nätterna, de är känsliga för kyla och jag har märkt att de gillar värme i massor, riktiga värmeälskare.

Här är det så olika, vissa tycker att det är mer än ok att stå ute i tunneln medan andra klarar minusgrader och den tredje fryser ihjäl. Jag har även tagit in mina Cobaea scandens även kallad klockarna. De såg så ledsna ut därute i tunneln, men nu är de fina och glada igen.


Nu till klippet! Jag toppar vissa av mina sommarblommor. Varför? Jo för att få en kraftigare planta och därav fler blommor. Men vissa som tillexempel Rosenskäran och Dahlian får en stor hård stam om man inte toppar dem, alltså svåra att stoppa in i buntar men det försämrar blommans kapacitet att dra upp vatten när de står i vas. Klippet sker när plantan är ca 20 cm och jag tar bort ca 8-10 cm, det måste finnas några bladpar kvar under klippet, så att det inte bara är en stam kvar. Mina plantor har inte nåt denna höjd än men när de gör det då kommer det en film! Enklast är att att jag listar de jag toppar så är det lätt för er att ta en skärmdump och komma ihåg;


Rosenskäran

Dahlian

Rävsvans

Ringblomma

Riddarsporre

Lejongap

ZinniaNågot helt annat men ack så viktigt, ljuvligt och underbart är att det blommar i trädgården, det finns blommor att ta in och sätta i vas igen, hurra! Efter dessa långa månader utan snitt och nu står de överallt. Nu ska jag gå ut och gräva klart mitt land och se över mina plantor. Och imorrn ska jag titta in en trädgård jag varit nyfiken på så länge. Hej!Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page