top of page

I år ska jag minsann ha luktärter i mängder.

Uppdaterat: 23 jan. 2019

Nu ligger hela detta långa år framför och alla blommande bäddar är än så länge bara drömmar. Varje år testar jag nya sorters blommor, nya sätt att så, ny sätt att vattna, att gödsla och att täcka, det är helt enkelt ett ända stort experimenterande.
Det som står fast är att jag lägger in alla mina fröer i ett exel-ark, där skriver in sort, datum på sådd, färg, vintersådd eller ej och övrigt, här fyller jag i vartefter säsongen går. Är alltid supernoga i början, fyller i och gör anteckningar. Detta brukar fallera lagom till Maj då plantorna och trädgårdsjobben tar över. Men jag har stor nytta av detta och för in tankar i december-januari, när det är lite lugnare. Och känner mig så duktig när jag liksom styr upp!Så här dags förra året jobbade jag på Förskola, planerade inför ett jobb åt Granit och jobbade med trädgårdsuppdrag, tiden var verkligen inte med mig. Jag valde därför sorter jag "visste" fungerade som inte skulle bli uppätna och som klarade sig bra trots mitt enorma försummande. Frösådda Dahlior, Rosenskäror, stora- robusta sorter av Rudbeckia, Lejongap, Klint m.m. Jag drog ned på luktärter, ångrade mig i massor när bilder på klängande rankor och fladdrande skira dök upp överallt på det sociala. Var glad för beslutet när torkan tog vid och tiden var knapp!Förra året var det första året som jag gick in för att täcka mycket i bäddarna, med gräs, halm och annat material. Jag la in droppbevattning, eller jag och jag, min man svettades och skällde på mig med jämna mellan rum när han tråcklade in slang mellan bara "lite" förstora plantor. Han la in bevattning i alla bäddarna och detta har vi inte ångrat en dag, kunde hålla nere med bevattningen och täckmaterialet hjälpte till att hindra avdunstningen.Jag hann inte med att få ut mina nät som håller blomsterna raka, så allt var liksom huller om buller. De här näten är jag liksom inte riktig kompis med, de jag har har jag har köpt hos Lindbloms frö. Här har jag svårt att bestämma mig, tycker ju att de är så fula, och har svårt att veta vilken väg jag ska gå. Vill ha en inspirerande blommande trädgård och samtidigt så är kvaliteten på blomsterna viktig för mig eftersom att jag skördar av för att sälja, attans svårt!Så nu till 2019, mitt fjärde år som odlare av sommarblommor till försäljning. Har nog aldrig varit så laddad och har nog aldrig haft så mycket luktärtsfrön i frysen. Beställningslistorna på fröer är alldeles för långa och jag har aldrig varit så färgkombinerad som jag kommer vara i sommar, vill drunkna i blomster helt enkelt. Har börjat vintertå ytterst lite än så länge och kollat av Dahliorna i källaren, men håller mig på mattan och njuter av att än är det vinter.


Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page