top of page

Jag har fastnat i lejongapsvärlden or snapdragon the one and only

Lejongap är en växt som jag haft sen 2016 i min odling. Den kommer i alla möjliga olika färger, höjder, enkel eller dubbel, man blir alltid lika glad när de börjar bekänna färg där de står och vajar ute på friland.

Det är ju så att Lejongap finns i en hel uppsjö av olika färger och modeller och dessa kallas serier. Jag har odlat fyra av dessa och återkommer mest till två av dem. De har lite har olika kvalitéer och utmärker sig på lite olika sätt och nu i köldtåliga annueller tiden och när man sitter med sina årsplanerna inför säsongen så tänkte jag att det kan vara bra att uppmärksamma. Först ut har vi;


Potomac serien den gynnas av långa dagar när ljuset står som högst alltså en bra sort att vänta med att så. Denna sort får långa och fina spiror och dessa toppa jag bara hälften av för att få vissa riktigt höga. De höga är en riktiga showstopper och de brukar vara populära hos floristerna. Sorter som jag odlat är bla potomac Lavendel, Appelblossom, Pink, White.


Costa serien den klarar låga temeraturer och lågt ljus en perfekt kandidat till att så som köldtålig annuell och våga sätta ut tidigare i odlingen. Men även att så i juni för en andra blomning under hösten. Den har en lite skirare uppsyn än potomac och jag gillar Apricota och silver och sen brukar jag även köpa en mix där en mörkt burgundy brukar finnas med.


Madame butterfly dubble serien som har väldigt bra vasliv men har kortare stjälkar än de ovan. Denna är fantastisk i brudarbeten och passar bra just här eftersom att de oftast blir lite lägre i stjälkarna men otroligt puffiga. Sorter jag provat är bronze, bronze with white, Ivory, Cherry bronze.


Monarch serien som är extra bra att ta frö i från, den får fina och starka fröer. Här är det bara en sort som jag tycker är fin och den heter Antiquity Red.
Så nu när vi planerar för året så vet vi vilka sorter vi ska satsa på beroende på vad vi är ute efter. Dessa ovan är skördade i december i min odling och tillhör Costas serien. De var lägre och själva blomspiran var kortare så här i december men de levererade, vilket är otroligt! Costas serien och Madame butterfly är de som jag använder mig mest av men Potomac serien är också återkommande i min odling. Tycker att detta med att maximera och ta reda på vilka sorter som gynnas av olika klimat och olika förutsättningar är så spännande. Har ni några olika sorter inom samma art som ni använder på olika sätt i er odling?

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page