top of page

Luktärt i hus eller tunnel

Romantik i dess fulla bemärkelse, luktärten och dess volangiga ljuva blommor. Har nog alltid varit kär i denna blomma, en stor bunt luktärt när man gifter sig och man är i himlen. Jag har odlat luktärt både i hus, tunnel och på friland. Jag har under lång tid förespråkat att odla i hus om man har plats, eftersom att de blir otroligt långa och fina i stjälkarna och blommorna blir verkligen fulländade skuddade från blåst vind och regn.Mina erfarenheter från tunnel är i en tunnel på 16kvm. Jag hade båda kortsidorna öppna under både natt och dag för att få luften att röra sig. Blir det för stilla så kommer svampsjukdomarna lättare, så rörelse är det viktigaste. Här fick jag skörd i slutet av maj början av juni, vilket är fantastiskt! Gödning 1 gång i veckan är extra viktigt när man odlar i tunnel. Den allra bästa lösningen är en tunnel som har sidor som går att hissa upp då undviker man att det blir för varmt och kan kontrollera temperaturen på ett mycket bättre sätt. I en liten tunnel kom svampsjukdomarna i juli och i början av augusti så rev jag alltid ut de sista. En droppbevattning är att föredra där du hela tiden ser till att de inte torkar ut.Min erfarenhet av att odla i hus är att det är fantastiskt. Odlat i hus på ca 100kvm, där jag satte luktärterna nära en av öppningarna och under den varmaste perioden hade jag öppet både i tak och sidorna under hela dygnet. Med droppbevattning och jämnt med gödning gav de blommor från slutet av maj till början av september. Långa fina stjälkar hela juni och lite kortare i juli för att sen bli längre igen i augusti- september. Har sen låtit dem stå för att kunna ta egna frön. Fröna blir superfina när de för stå inne och mogna i en sakta utan påverkan av regn och fukt.Det viktigaste när man odlar i hus är att man har förberett jorden ordentligt innan plantering med både långtidsverkande och korttidsverkande gödning. Jag gräver alltid en ordentlig ränna ca 40 cm djup som jag fyller med halm i botten för att skapa plats för vatten. Sen lägger jag på ren brunnen stallgödsel/ naturgödsel upp till kant, blandar i hönsgödsel pelleterade ca 1-2 dl per två löpmeter. Stoppar ner mina pluggar och vattnar ordentligt. Jag planterar ut mina pluggar i mars beroende på väder i början eller slutet. Då är de sådda i början av februari. Täcker med fiberduk i början som jag sen tar bort när jag ser att de rotat sig. Odlar man för att ha en tidigare blomning så tycker jag verkligen att man ska prova luktärt i hus! När de gett med sig så har man de som står på friland och tar över. Det man behöver tänka på är att de producerar mängder av blommor som behöver klippas men jag ser det som att man mycket blommor att sälja eller njuta av. Så våga sätt i hus!
Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page