top of page

Vi tar det igen, det här med dahlior från frö.

Skrev ju detta inlägg i september förra året, tänker att det passar bra även nu. Denna tantblomma har verkligen fått revansch på oss stressade 2.0 människor med alldeles för lite tid egentligen, men tid för den här härliga går det alltid att hitta. Lyckan är ju total när man får börja plocka sina egna mitt under högsommaren. Idag tänkte jag slå ett slag för de frösådda dahliorna, det går alltså att så från frö, dela- alltså ta sticklingar eller köpa knölar. Skillnaden är att från frö kan man inte kontroller utseendet utan de är mer enkelblommande och i alla möjliga färger, men ljuva det är de!Jag köpte fröer hos bland annat Dahlia-sällskapet och även hos vanliga fröfirmor, överallt där jag kunde komma över tjusiga fröer liksom. Jag sådde alla fröer under samma vecka, den 16 till den 24 mars åkte alla frön ner i jorden ( har liksom stenkoll på när jag sår eftersom jag har ett tjusig exelblad där jag fyller i exakta datum, over the topp, jag vet) bresådde i varje fall i lådor, med värmematta under och extra belysning ovan, då går det undan!Små plantor av Dahlior påväg upp, här 7 April, de är snabba upp och blir fort stabila och tåliga.


Här har vi kommit till den 19 april och jag borde ha planterat om dessa för länge sedan, här står de verkligen och trängs. Men men nu åkte de ner i stora brätten, fick massa plats och näring. Jag är faktiskt usel på det här med omplantering! Här står de i en godslåda och har en välgödslad jord i botten för att kunna orka med min "vanskötsel", alltså såjord bara överst för att de små känsliga första rötterna inte får näringschock.


Japp, de blev faktiskt omplanterade tillslut och då fick de fart. Här har vi kommit till den 21 maj och de fick komma ner i jorden på friland. Gödslade jorden innan med stolgödsel och kompost så att de fick en bra start.


Nu hoppar vi över hela denna ljuvliga sommar med semester och njut. Nutid och jag plockar dessa underbar morgon och kväll. De tillför någonting som jag inte kan sätta fingret på de där enkla gamla sorterna, så glada och tillåtande.


På hösten så åker de upp och då har de där frösådda dahliorna fått fina små knölar. Sparar i äppellådor bland tidningspapper i en kattvind, håller tummaren för att alla ska klara sig och längtar efter den dagen då de ska fram och ner i jorden igen.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page