top of page

Spretiga tankar


Det är så enkelt att flyta iväg, dras med och bli inspirerad till att börja med förkultiveringen redan den 5 januari. Redan i december ramlar de första katalogerna in och i januari är sociala medier översållade med högar av fröpåsar och dahliknölar som beställdes i mellandagarna.

Så här i januari nästan februari så sorterar jag förra årets fröpåsar, de där som blev kvar. Jag inventerar och suktar. Det här är en stund som jag verkligen försöker värdesätta. Januari fram till vecka åtta är någorlunda lugn, en tid för reflektion.

Jag har under mina fem år som blomsterodlare testat det mesta, tidig sådder och mellantidiga sådder, sena sådder och ännu senare sådder. I år är mina tidigaste jätteverbena, akleja och blodtopp. Förra året sådde jag mängder med gyllenlack så här års och i år de är som gröna buskar överallt ute i trädgården, tackar vädrets nyck och saknaden av snö och kyla.

Jag lär mig varje år mer om hur blomsterodling fungerar. Man hittar sina favoriter och i år har jag funderar mycket på införsel av fröer från andra länder, jag vet att jag själv driver på denna införsel. Nu när Sverige är redo för uppdrivning av sommarblommor, både i kommersiel skala och till husbehov så vill jag uppmana och uppmuntra oss att stötta och handla svenska fröer obetade och testade för vårat klimat. https://www.lindbloms.se/blomsterfro/ Ta tillbaka både odlingen av frö och trädgårdsmaterial till Sverige. I England använder man sig i stort sätt bara av eget material och vi i Sverige behöver förstå att detta är viktigt. Handla material till din trädgård märkt E-planta https://www.eplanta.com/ så gör vi något viktigt tillsamman.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page