top of page

Det var ju det hÀr med morotsflugan och superkort om vÀxelbruk!

Jag har odlat blomstermorot (Daucus carota 'dara') i tre sÀsonger, och jag har slarvat med mitt vÀxelbruk, alltsÄ det Àr att man inte har samma blomma pÄ samma stÀlle flera Är i rad, detta Àr extra viktigt nÀr det kommer till vissa sorter. VÀldigt mÄnga av de sorter jag gillar tillhör familjen flockblommiga vÀxter, pÄ latin Apiaceae. Jag har testat och har varit noga med att tillföra nÀring och gödsel varje Är, men slarvat en aningen med vÀxelbruket, eller slarvat en riktig massa faktiskt. SÄ förra Äret, attans vad smÄ flugor jag hade! SÄ i Är Àr jag stenhÄrd med att bestÀmma vart blommorna ska sitta sÄ att de inte hamnar pÄ samma stÀlle som Äret innan. Jag Àlskar ju Flockblommiga vÀxter sÄ som Blomstermorot (Daucus carota`dara`) Tandpetarsilja (Ammi visnaga), Slöjsilja (Ammi majus), de Àr underbara fillers, alltsÄ fyller upp buketten och ger ett mjukt och ljuvligt intryck. De Àr fina i alla stadier, alltsÄ frÄn knop till torkade. Mitt frikort i Är till dessa blommor Àr att jag har fÄtt ny mark som jag kan odla dessa pÄ, för i min trÀdgÄrd Àr de bannlysta i Är.



Vad Àr dÄ vÀxelbruk, Jo tÀnk att du har fyra bÀddar dÀr du ska ha fyra olika sorters sommarblommor. Blomstermorot, Zinnia, RosenskÀra och Aster, turas dÄ om varje Är och flytta runt dessa sÄ att de Àr tillbaka pÄ samma stÀlle efter fyra Är. Detta Àr extra viktigt vad jag har erfarit nÀr det kommer till Flockblommiga vÀxter och Àven Korgblommiga vÀxter sÄ som Aster, och Korsblommiga, som Lövkolja, dessa drar lÀttare till sig svampsjukdomar.



Tillför nytt material i form av kompost, löv, skrufs och nÀring sÄ som stall-kogödsel varje Är. Jag viker ner mina blommor pÄ hösten och lÄter dem vara, pÄ vÄren lÀgger jag pÄ ett lager till av hopkrattade löv, kogödsel och hönsgödsel, detta uppe pÄ de nedvikta vÀxterna. Att tillföra nÀring och material Àr ett sÀtt att se till att de har de sÄ bra de bara kan ha det, detta gör att de klarar av att hÄlla skadedjur och sjukdommar borta bÀttre. Jag kommer Àven att testa att tÀcka mina flockblommiga vÀxter med vÀv och speciellt i Maj -Juni, men jag tÀnker tÀcka i Är Ànda fram till Augusti, bara för att vara pÄ den sÀkra sidan, vill inte ha in dessa fripassagerare ett Är till liksom! Hej!

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page