top of page

Nickande och alldeles ljuvliga

Jag vet att snart eller kanske redan nu så är ni så sugna på att få stoppa ned blomsterlök i jorden, små och stora, färgglada och fluffiga, nickande och alldeles ljuvliga. Gillandes av oss människor och insekterna, de som liksom lever av de ljuvliga, så viktigt eftersom att de har sovit hela vintern och är i stort behov av massor av bra mat. Men stopp här, ca 3 promille av blomsterlöksindustrin är ekologisk, detta är ju fruktansvärt och verkligen vårt ansvar!

Det finns odlare som odlar med hänsyn till naturen och djuren, så nu när ni har tid på er leta reda på sidor och butiker som har ekologisk blomsterlök, för ju mer ekologiskt vi köper ju mer, ja ni vet, efterfrågan och tillgång liksom. Fanns inte den där ljuvliga som ni ville ha, så ha tålamod och köp andra i väntan på den där ljuvliga som kommer att komma, det var ju det där med efterfrågan. Gifterna genomsyrar hela löken och därav blomman som kommer upp ur löken.  Just humlor och vildbi sorter är extra känsliga mot dessa gifter som man använder i lökodlingarna. De äter och känner inte att de får i sig giftet, blir sjuka och dör. Precis som med snittblommor finns det inga rutiner på att ta prover på blomsterlök som importeras. 


Slutklämmen blir att surfa in på dessa nedan och handla er blomsterlök, har ni själva egna tips på vart man kan får tag på ekologiska blomsterlökar så säg till så sammanställer jag en lista som alla kan få ta del av. 

https://www.klostra.se/ekologiska-blomsterlokar

http://lillafiskaregatanstradgardsbutik.se/Konsument/LOKAR/LOK-PLANTERA_PA_HOSTEN/NATUREMIND_Ekologiska_lokar


Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page